Гърция е постигнала споразумение за името на северната си съседка,

...
 Гърция е постигнала споразумение за името на северната си съседка,
Коментари Харесай

Край на спора за името на Македония

 Гърция е постигнала съглашение за името на северната си съседка, която назовава себе си Македония след разделянето на някогашна Югославия, написа BBC.
 

След 27-годишни договаряния и доста митинги се стигна до решение за името Република Северна Македония.

Гърция се противопоставяше на името Македония, опасявайки се от териториални искания към своя едноименен северен район. Страната даже наложи несъгласие върху кандидатурата на съседката си да се причисли към НАТО и Европейския съюз (ЕС). Новото име в този момент ще би трябвало да бъде утвърдено от гръцкия парламент и от македонския народ.

Съгласно съглашението страната ще получи името Северна Македония, езикът ѝ ще бъде македонски, а жителите ѝ - македонци (граждани на Република Северна Македония).

Името ще се употребява на интернационално ниво, тъй че даже и страните, които познават името Македония, ще би трябвало да одобряват новото - Северна Македония.

По време на договарянията се обсъждаха редица други възможности, измежду които Горна Македония, Нова Македония и Илинденска Македония.

Името Македония към този момент принадлежи на северен район на Гърция, който включва втория по величина гръцки град Солун.
  По публикацията работи: Елена Кирилова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР